اعتمادبهنفس و مهارت افزایش آن
امروزه از زبان روانشناسان و سخنرانها در مورد اعتمادبهنفس زیاد شنیدهایم و آموزشهای زیادی در زمینه اعتمادبهنفس وجود دارد. گاهاً موضوع اعتمادبهنفس با عزتنفس اشتباه گرفته میشود. در جامعه امروزی اکثر افراد از عبارت اعتمادبهنفس استفاده میکنند و در مورد اعتمادبهنفس خود و دیگران اظهارنظر میکنند گمان میکنند که دقیقاً راجع به آن اطلاعات کافی داشته و میدانند راجب چه چیزی حرف میزنند، درصورتیکه اگر کمی به این موضوع دقت کنیم و عمیق شویم متوجه خواهیم شد که تعریف اعتمادبهنفس چندان هم واضح نمیباشد و سؤالاتی در ذهن به وجود خواهد آمد که آیا اعتمادبهنفس یک موضوع مطلق است؟ سخن راجب این موضوع به همین راحتی میباشد؟ چطور میتوان اعتمادبهنفس در یک فرد را افزایش داد؟
اعتمادبهنفس چیست؟
مفهوم اعتمادبهنفس به این معنا است که فرد به خود و قابلیتهای خود اعتماد داشته و احساس اطمینان و راحتی در مقابل چالشهای مختلف را داشته باشد. یعنی فرد بتواند کنترل شرایط را در دست بگیرد و نگذارد شرایط بر او چیره شود. یک شخص با اعتمادبهنفس یعنی مهارت انجامدادن یک چالش را دارد نیز به خود در انجام این مهارت باور دارد. میتوان اینگونه بیان کرد که اعتمادبهنفس از دو رکن یا دو ستون اصلی تشکیل شده است اولی داشتن مهارت و انجامدادن کاری و دوم باور به این که در تصورات ذهنی فرد در مورد انجام یک کار چه میگذرد، وقتی بتوانیم بین تصورات ذهنی خودمان و مهارتهای انجامدادن یک کار تعادل برقرار کنیم. اعتمادبهنفس ما در انجام آن چالش بالا میرود. اعتمادبهنفس یک ویژگی مطلق و پایدار نیست که بتوانیم به یک فرد بگوییم با اعتمادبهنفس کامل امکان دارد در انجام یک کار مهارت و باور کافی داشته باشد؛ اما در زمینه دیگر نه. فرض کنید شخصی در کلاسهای آشپزی شرکت کرده باشد و اطلاعات کافی در مورد غذاها و موارد تشکیلدهنده آن داشته باشد؛ اما باور به این که بتواند آشپزی خوبی داشته باشد و غذای خوشمزه طبخ کند ندارد، همین موضوع باعث میشود تا تعادل بین مهارت و باور که دو ستون اصلی اعتمادبهنفس است برقرار نشود و در این زمینه اعتمادبهنفس کافی نداشته باشد؛ اما همین شخص مهارت کافی برای رانندگی دارد و باور دارد که میتواند بهخوبی رانندگی کند و بهراحتی در شهر عبور و مرور کند. این فرد در این زمینه اعتمادبهنفس کافی دارد پس با توجه به این موضوع متوجه خواهیم شد که اعتمادبهنفس به طور مطلق نیست و در هر حیطه متفاوت میباشد.
اهمیت اعتمادبهنفس
اعتمادبهنفس یک امر ضروری است. در صورت عدم داشتن اعتمادبهنفس پیامدهای منفی گستردهای برای یک فرد به همراه خواهد داشت. همچون مشکلات در برقراری و حفظ رابطه شخصی، عدم دستیابی به رشد و موفقیت شخصی، ترس در انجامدادن کارهای جدید، ناامیدی نسبت به آینده، عملگرایی در فرد کم خواهد شد همین موضوع باعث میشود که ترس انجامدادن در ذهن شخص بزرگتر شود و فرد وارد یکچرخة معیوب شود که رفتهرفته انجامدادن و روبهرو نشدن با چالش مهارت او کاهش مییابد در نتیجه اعتمادبهنفس فرد کم میشود.
بعضی افراد دچار اعتمادبهنفس کاذب هستند ذهن آنها درگیر ظاهر میشود و سعی میکنند خود را قوی و بدون مشکل نشان دهند درصورتیکه این احساس واقعی نیست و حس بیاعتمادی با ظاهر خوب است. همچنین در بعضی افراد حس اعتماد بالا وجود دارد؛ اما مهارت کافی خیر، بهگونهای که حرف راجب چالش زیاد خواهند زد؛ اما عمل خیر که در عام به آن اعتماد به سقف نیز میگویند.
چگونه با اعتمادبهنفس باشیم
اعتمادبهنفس نوعی الگوی پیوسته رشد است. اگر بتوانیم خود را وارد حلقة بازخورد مثبت کنیم میتوانیم با تجربههای خود اعتمادبهنفس خود را بهبود بخشیم. شما تنها زمامی احساس اعتمادبهنفس میکنید که مشغول انجام کاری باشید که در آن مهارت دارید. اعتمادبهنفس میبایست باعث رشد آن چه میدانیم و آن چه انجام میدهیم شود. اعتمادبهنفس حقیقی همواره از درون جاری میگردد نه از بیرون، از تعهدی سرچشمه میگیرد که شما نسبت به خود دارید. اعتمادبهنفس این نیست که شما از عهده انجام کاری برمیآیید؛ بلکه اراده شما به انجام آن کار است.
شناخت بهتر خود برای داشتن اعتمادبهنفس ابتدا باید بهخوبی خودتان را بشناسید. ویژگیهای شخصی، نقاط قوت و نقاط ضعف خود را شناسایی کنید و بر نقاط قوت خود تکیه کنید و نقاط ضعف خود را بهبود دهید.
تمرکز بر ارزشها و یادگیری مهارت اکثر اوقات برای انجام مقابله با چالشهای زندگی مهارت کافی نداریم، باتوجهبه اهداف و ارزشهای خود مهارت کافی را بیاموزید.
با ترسهای خود روبهرو شوید اعتمادبهنفس واقعی با حذف ترس ایجاد نمیشود، بلکه با اطمینان به خودتان برای انجام یک کار علیرغم وجود ترس شکل میگیرد. وجود ترس نشان آرزوهای بزرگ شما هستند و هرچه این آرزو بزرگتر باشد ترس شما هم بیشتر خواهد بود. وجود ترس را قبول کنید، پس با وجود آن شروع به انجام آن کارها بکنید.
شناسایی علل تخریب اعتمادبهنفس هم اکنون از چه طریقی احساس خوب نسبت به خود داشتن را به تعویق میاندازید؟ چه زمانی در مورد خودتان احساس خوبی خواهید داشت؟ شما حق آن را دارید که هم اکنون احساس خوبی نسبت به خود داشته باشید و بهخاطر آنچه که هستید به خود افتخار کنید و گام بعدی را برای رشد محکمتر بردارید.
سخن پایانی
در این مقاله به تعریف اعتمادبهنفس و اهمیت آن پرداختیم بهطورکلی اعتمادبهنفس به معنی باور به تواناییها و مهارتهای خودمان است و برای افزایش آن ابتدا باید خودمان را بهخوبی بشناسیم و وارد چرخه بازخورد مثبت شویم. به مهارتها و تواناییهای خود متکی باشیم همچنین با افزایش توانایی و مهارتها میتوانیم اعتمادبهنفس خود را افزایش دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید