تأثیر انگیزه در رسیدن به هدف
اغلب افرادی را مشاهده کردهایم که حس انجام هیچ کاری را ندارند، یا راجع به هر چیزی با آنها صحبت میکنیم بیحال هستند و اصلاً برای آنها جذابیت ندارد. فقط دنبال قطعیت میگردند و برای فرار از انجامدادن دنبال بهانههای مختلف میگردند، در مقابل هر چیزی مقاومت میکنند. این افراد انگیزه کافی برای انجامدادن ندارند.
چرا اکثر اوقات کارها را نصف و نیمه رها میکنیم؟
تا حالا در نزدیکی خودتان و یا اطرافیانتان کودکی را مشاهده کردهاید که پر و مادر آن میخواهند عادت مسواکزدن را برای او ایجاد کنند کمک به بهداشت دهان او کرده باشند و این عادت تا بزرگسالی همراه او باشد، اما کودک مقاومت میکند و هر بار فراموش میکند و بهانهای برای انجامندادن میآورد! بهظاهر مسواک ایراد میگیرد، بهاندازه و نرمی مسواک ایراد میگیرد و… اما والدین فقط به او توصیه میکنند مسواک بزند تا دندانهایش خراب نشود، سفید بماند و خوشگلتر به شود.
درصورتیکه کودک دنبال موضوع مهمتر و قویتری است تا مسواکزدن را تکرار کند و این عمل با تکرار به عادت تبدیل شود.
چه دلیلی باعث میشود که ما یک کار را تکرار کنیم؟
در انجام هر کاری ما نیاز به دلیل و انگیزه داریم، بعد از انجامدادن آن کار و فعالیت دنبال پاداش هستم همین موضوع باعث میشود که مشتاق باشیم و تکرار کنیم. ایجاد عادت و تکرار هر عملکرد نیازمند یکچرخه است که شامل نشانهای که تداعیکننده، یادآور و دلیلی برای انجام یک عملکرد در ذهن ما هست، سپس انجامدادن و عملکرد روتین و بعد از آن پاداش و حس خشنودی که با انجامدادن به دست میآوریم به آن چرخه عادت گفته میشود.
دررابطهبا همین موضوع والدین توجه به پاداش و انگیزة مسواکزدن در کودک نداشتند و فقط مزایای استفاده از مسواک را به کودک خاطرنشان میکردند، درصورتیکه باید برای کودک خود ایجاد حس لذت و پاداش را در نظر بگیرند. باتوجهبه سلیقة فرزند خود و طعم خمیردندان میتوانستند آن حس لذت را برای او تداعی کنند، با فرض اینکه فرزند آنها میوه توتفرنگی را دوست دارد و خوردن، عطروطعم آن برایش لذتبخش است میتوانند برای تسهیل در این روند و حفظ انگیزه و پاداش از خمیردندان با طعم توتفرنگی استفاده کنند که با هر بار استفاده آن حس لذت و شادی برای کودک تداعی شده و آن طعم لذیذ را نیز در دهان خود حس کند. همین موضوع باعث تکرار مسواکزدن و ایجاد علاقه در او خواهد شد.
تأثیرانگیز بر عملکرد مغز
PFC هم آن قشر پیش پیشانی که قسمت جلویی مغز ما را در برمیگیرد مربوط به انگیزش در ما است، مسئول تنظیم اعمال و افکار بر اساس اهداف درونی است و با آزادشدن دوپامین در مغز به ما حس شادی و لذت دست خواهد داد که بخشی از سیستم پاداش شما است. پس ما در مسیر رشد و تغییر باید به حفظ انگیزه خود دقت داشته باشیم. هم اینطور استرس عملکرد پیش پیشانی PFC را مختل میکند و همین موضوع باعث میشود که بیحال و بیانگیزه بشوید و افکار منفی به سراغ شما بیایند.
چطور در روند تغییر و ایجاد عادت مداومت داشته باشیم
برای تکرار انجام هر کاری انسان نیاز به انگیزه دارد و تا انگیزه در شخص وجود نداشته باشد دست به اقدام نخواهد زد به همین منظور در مسیر تغییر ایستگاههایی برای سنجش خود قرار دهید و با هر تغییر و پیشرفت برای خود هدیه و پاداش در نظر بگیرید، علاوه بر این که کمک خواهد کرد که شما در مسیر درست قرار داشته باشید و میزان پیشرفت خود را اندازهگیری نمایید به حفظ انگیزه کمک بسزایی خواهد کرد. در این روند برای خود هدیه و پاداش در نظر بگیرید هر چقدر کوچک و جزئی.
همچنین می توتنید در ذهن خود تصویرسازی کنید و با تصویرسازی قبل و بعد از انجام آن فعالیت و به هدف رسیدن قسمت بازال گانگلیا مغز فعال شده و با تصور انتها و رسیدن در مغز دوپامین آزاد میشود و حس لذت و شادمانی در فرد ایجاد شده و کمک خواهد کرد تا فرد انگیزه و انرژی بالایی برای ادامة مسیر داشته باشد.
قشر پیش پیشانی به انگلیسی Prefrontal cortex، بهاختصار PFC
Basal ganglia
دوپامین به انگلیسی Dopamine مخفف DA
دیدگاهتان را بنویسید